31072016005
 •  

  Κατοικία είναι ο χώρος, που αισθάνεστε άνετα. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα ενισχύεται από την χρήση φυσικών υλικών, όπως είναι το ξύλο. Οπτικά ευχάριστο, διακοσμητικό και αξεπέραστο από την μόδα δημιουργεί την αίσθηση της φυσικής ζεστασιάς και της άνεσης...

ΓΙΑΤΙ ΞΥΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

Ξύλο και δόμηση

Η βάση του συστήματος προκατασκευής της DOMUS είναι το ξύλο. Προσεκτική επιλογή της ποιότητας και συνδέσεις βάσει διεθνών προδιαγραφών (Ευρωπαϊκής προέλευσης ειδικές βίδες κατασκευών) έχουν σαν αποτέλεσμα την άριστη συμπεριφορά του ξύλου απέναντι στις δυσμενέστερες συνθήκες. Ειδικά ως προς την αντισεισμικότητα, εκτός από την φυσική αντοχή και ελαστικότητα του ξύλου σε κάθε είδους φορτίσεις, η δομή όλης της κατασκευής εξασφαλίζει την άριστη αντισεισμικότητα: Η βαριά κατασκευή των τοιχίων σε συνδυασμό με την ελαφρότατη στέγη έχουν σαν αποτέλεσμα το χαμήλωμα του κέντρου βάρους του κτιρίου προς το έδαφος. Τέλος το ξύλο, σαν πρώτη ύλη δόμησης ευνοεί την κατασκευή με αποτέλεσμα την ταχύτατη διεκπεραίωση του έργου. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση εργατικών δαπανών και οικονομία.

Ξύλο και υγεία

Μία παλιά Κινέζικη παροιμία λέει: ".. αν είσαι άρρωστος και ο γιατρός δεν μπορεί να σε βοηθήσει, πήγαινε να μείνεις σε ένα ξύλινο σπίτι". Γεννημένο από την φύση το ξύλο έχει χαρακτηριστικά, που είναι σπουδαία για την υγεία μας. Το ξύλο π.χ. δεν προκαλεί ποτέ την αίσθηση του κρύου. Ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ευχάριστα  ανάμεσα σε πέτρινους κρύους τοίχους γιατί απορροφούν γρήγορα την θερμότητα του σώματος. Από την φύση του το ξύλο είναι ρυθμιστής της υγρασίας του αέρα, Οταν η υγρασία πλεονάζει το ξύλο, σαν υγροσκοπικό υλικό, απορροφά την υγρασία για να την αποδώσει αργότερα, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Αυτή ακριβώς η αυτόματη ρύθμιση της υγρασίας του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας. Το ξύλο επίσης δεν απορροφά τις ευεργετικές ακτινοβολίες της ατμόσφαιρας και έχει πρακτικά μηδενική εκπομπή ραδιενέργειας (ξύλο = 0,1, τούβλο = 7,9).

Ξύλο και ακουστική

Η φυσική ηχοαπορροφητική ικανότητα του ξύλου συμβάλλει στην δημιουργία ηχομονωτικών τοίχων  και χωρισμάτων. Αλλά και η ακουστική ενός χώρου δομημένου με βάση το ξύλο είναι άριστη. Στις ξύλινες κατασκευές δεν παράγονται ποτέ τα δυσάρεστα ηχητικά φαινόμενα, που παρατηρούνται συχνά στις τσιμεντένιες κατασκευές. Αποτέλεσμα: Η ομιλία ή το άκουσμα της μουσικής να αποδίδονται πιό πιστά και πιό ευχάριστα σε ένα ξύλινο σπίτι.

Ξύλο και θερμομόνωση

Η μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα του ξύλου (επτά φορές μεγαλύτερη από του τούβλου) αλλά και η φυσική του αντοχή επιτρέπουν την κατασκευή συνθέτων τοίχων σε συνδυασμό με άλλα μονωτικά υλικά. Ετσι με μικρό συνολικό πάχος τοίχου επιτυγχάνονται κατασκευές με μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα. Οι συνδυασμοί των υλικών, που χρησιμοποιεί η DOMUS δίνουν για τα τοιχία Uw = 0,19 και για την στέγη Ur =  0,24.

Ξύλο και αντοχή στον χρόνο

Η μακροζωία του ξύλου είναι αποδεδειγμένη. Το επιβεβαιώνουν ξύλινες αρχιτεκτονικές κατασκευές ηλικίας αιώνων, τα παλιά ξύλινα έπιπλα και οι ξύλινες κατοικίες Ευρωπαϊκών χωρών, που ζουν μέχρι σήμερα. Στις κατασκευές της DOMUS η επιλογή του καταλλήλου ξύλου, ειδικά στα φορτιζόμενα τμήματα της κατασκευής, καθώς και τα μέτρα προστασίας, που λαμβάνονται έχουν σαν αποτέλεσμα σπίτια, που πρακτικά δεν γερνούν ποτέ. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιλογή της κατάλληλης ποιότητας ξύλου για κάθε περίπτωση και η χρήση ανοξείδωτων μεταλλικών υλικών σύνδεσης (βίδες, ελάσματα κλπ).

Ξύλο και περιβάλλον

Η χρήση του ξύλου στην δόμηση αποτελεί κατ΄ αρχήν πράξη σεβασμού προς το περιβάλλον. Χώρες μα δάση αποδεικνύουν ότι περισσότερα δένδρα γεννιούνται από αυτά, που κόβονται. Η εύκολη και καθαρή βιομηχανική επεξεργασία του ξύλου είναι ένα άλλο σπουδαίο κεφάλαιο, καθώς είναι γνωστό ότι πρόκειται για την μόνη βιομηχανική εγκατάσταση, που δεν δημιουργεί απόβλητα (η λειτουργία ξυλουργείων επιτρέπεται ακόμα και σε υπόγεια πολυκατοικιών). Αλλά και η ενέργεια, που δαπανάται για την επεξεργασία του ξύλου είναι ελάχιστη. Στο μέλλον αυτό θα γίνεται όλο και πιό απαραίτητο.

ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΜΗ

 • Εξωτερικός τοίχος

  1. Επίχρισμα με στεγανοποιητικά και βελτιωτικά προσμικτα πάχους 3 cm
  2. Υαλόπλεγμα
  3. Μονωτική πλάκα Heraclith Ευρωπαϊκής 2,50 cm προέλευσης πάχους 2,5 cm
  4. Πλαίσια εμποτισμένης Ευρωπαϊκής ξυλείας διατομής 5 cm x 15 cm
  5. Διωγκωμμενη πολυστερίνη ισχυρής συμπίεσης EPS100 πάχους 10 cm
  6. Υαλοβάμβακας πάχους 5 cm
  7. Κόντρα πλακέ θαλάσσης Ευρωπαϊκής προέλευσης άνθυγρο πάχους 2 cm
  8. Γυψοσανίδα Knauf πάχους 12,5 mm
  9. Στόκοι - βαφές με πλαστικά χρώματα.
  10. Ανοξείδωτα βλήτρα (μπουλώνια) χημικής και μηχανικής στερέωσης Φ16
  11. Βίδες κατασκευαστικών προδιαγραφών Ευρωπαϊκής προέλευσης ανοξείδωτες.
  12. Σφράγιση αρμών με μη διωγκούμενη πολυουρεθάνη.
  13. Στρωτήρας Ευρωπαϊκής ξυλείας ισχυρού εμποτισμόυ και με άνθυγρη επίστρωση.
  14. Σοβατεπί πλακιδίων
   

   

  Εσωτερικός τοίχος

  1. Γυψοσανίδα Knauf πάχους 12,5 mm
  2. Κόντρα πλακέ θαλάσσης Ευρωπαϊκής προέλευσης άνθυγρο πάχους 12 mm
  3. Πλαίσια εμποτισμένης Ευρωπαϊκής ξυλείας διατομής 5 cm x 10 cm
  4. Διωγκωμμενη πολυστερίνη ισχυρής συμπίεσης EPS100 πάχους 10 cm
  5. Κόντρα πλακέ θαλάσσης Ευρωπαϊκής προέλευσης άνθυγρο πάχους 12 mm

  Εσωτερικός τοίχος (συνέχεια)

  1. Γυψοσανίδα Knauf πάχους 12,5 mm
  2. Μεταλλικό κανάλι διέλευσης & προστασίας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
  3. Ευκαμπτος σωλήνας (σπιράλ) προστασίας ηλεκτρικών καλωδιώσεων.
  4. Πρίζες εσωτερικών χώρων τύπου Legrand (κουτιά και μηχανισμοί).
  5. Σφράγιση αρμών
  6. Στόκοι - βαφές με πλαστικά χρώματα.

  Πάτωμα - δάπεδο

  1. Οπλισμένο σκυρόδεμα.
  2. Αοπλο σκυρόδεμα εγκιβωτισμού.
  3. Κονίαμα - υπόστρωμα πλακιδίων.
  4. Κόλλα στερέωσης πλακιδίων.
  5. Κεραμικά πλακίδια Κατηγορίας IV
  6. Ευκαμπτος σωλήνας (σπιράλ) προστασίας ηλεκτρικών καλωδιώσεων.
  7. Υδραυλική εγκατάσταση μονοσωληνίου συστήματος θέρμανσης